Wykonanie
Uwielbiam te połączenie chudego
mięsa z soczystością
ananasa. Całość dopełnia
ser, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Podane z frytkami i
sałatką z
ogórka i
cukini jako zapowiedź tego co już leżakuje w słoikach na zimę :)
SKŁADNIKI: (na 2 osoby)- 1 duża pojedyńcza
pierś z kurczaka- 2 grube plastry świeżego
ananasa (można zastąpić tym z puszki)- 4 plasterki
sera żółtego-
sól,
pieprz i
pieprz ziołowy do smaku-
olej do smażenia 0k. 3 łyżkiDo tego frytki lub na co tylko macie ochotę i dobra
sałatka:)PRZYGOTOWANIE:Filet dobrze myjemy i osuszamy. Dzielimy go na części (ja odkroiłam tę mniejszą część co ludzie czasem zwią polędwiczką nie wiedzieć
czemu, następnie odkroiłam końcówkę, a tę grubszą część przekroiłam na pół i powstały 4 zgrabne kotleciki). Z jednej strony oprószamy
solą i
pieprzem, a z drugiej
pieprzem ziołowym. Rumienimy je na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym
oleju i zdejmujemy z patelni. Na każdym filecie kładziemy po połowie plastra
ananasa i przykrywamy
serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180st.C z termoobiegiem ok. 5min aż
ser się ładnie stopi. Podajemy gorące, smacznego!