Wykonanie
Czerwona kapusta to nieodłączny dodatek śląskiego obiadu. Najlepiej smakuje w towarzystwie rolady i śląskich klusek. Można ją podać na zimno lub na ciepło. My lubimy ją nawet prosto z garnka - i właśnie tak najszybciej znika :)

SKŁADNIKI:- pół
czerwonej kapusty- 20 dag
wędzonego boczku- kwaśne
jabłko-
cebula-
sól,
pieprz,
cukier-
ocet


PRZYGOTOWANIE:
Kapustę myjemy, szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej
wodze.
Boczek kroimy w kosteczkę i rumienimy na suchej patelni. Po 2 minutach do
boczku dodajemy
cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem smażymy na złoty kolor. Ugotowaną i ostudzoną
kapustę kroimy, następnie dodajemy do niej
boczek z
cebulką i powstałym tłuszczem. Na końcu dodajemy starte
jabłko, mieszamy i doprawiamy
octem,
solą i
pieprzem (ewentualnie
cukrem). Smacznego!