ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

nazwa

Wykonanie

Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami.
Składniki:
opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej)
1 woreczek ryżu
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier, curry, sos sojowy
4 papryki
Warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wody na dno naczynia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 º C.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2012/11/papryka-faszerowana.html