Wykonanie
Amatorką
czekolady byłam od dziecka, czasem
śmieją się ze mnie że zamiast
krwi w moich żyłach płynie
czekolada, coś tam w tym prawdy jest, obok niej nie łatwo mi przejść obojętnie.Tym razem z niej wyczarowałam takie oto rożki, choć łatwe w przygotowaniu, trochę zabawy z nimi jest, nadzienie jest ze
śmietanki i
serka mascarpone -czyli klasyka, jednak smak wzbogaciłam cudownym
likierem CANARI o smaku
ananasowo-
kokosowym, deser chwaląc się nieskromnie wyszedł obłędny w smaku!





Składniki:100 g
mlecznej czekoladypergamin do pieczeniacyrkielcienki pędzelek do malowaniaNadzienie:250 ml
śmietanki 36%1 czubata łyżka
serka mascarpone50 ml
likieru Canari
pina colada
czekoladowe kuleczkiświeża
melisaPierwszym etapem jest odrysowanie i wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztukKażde kółeczko zawijamy w rożek, a końce sklejamy taśmą bezbarwną .

Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, umieszczamy w miseczce którą ustawiamy w rondelku z gorącą
wodą i rozpuszczamy do powstania płynnej masy.

Za pomocą pędzelka do farbek plakatowych smarujemy cienką warstwą wnętrza rożków, odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i w ten sam sposób nakładamy drugą warstwę płynnej
czekolady.Tak przygotowane rożki, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby
czekolada dobrze stężała.W tym czasie robimy nadzienie:

Schłodzoną kremówkę i
serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając w trakcie
ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte
czekoladowe rożki .

Wierzch dekorujemy kuleczkami z
czekolady i listkami świeżej
melisy.Całość schłodzić w lodówce, lub podawać od razu.Smacznego życzy
Wanilia i
Kardamon
Canari