Wykonanie
Czekolada-to słowo to raj dla podniebienia i duszy, a jej miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet
mięs na wytrawnie.
Ten
czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno
czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.
To zdecydowanie najlepszy
czekoladowy tort jaki
jadłam.W niejednym domu
będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości
czekolady a taką jest
czekolada Goplana. Polecam!





CIASTO:
4
jajka½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej2 czubate łyżki budyniu
czekoladowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka ciemnego
kakaoKREM CZEKOLADOWY:
½ litra
śmietany kremówki25 dag
serka mascarpone2 tabliczki
gorzkiej czekolady 60%
kakao Goplana
3 łyżki
cukru pudru1 słoiczek
konfitur z
czarnej porzeczkiPONCZ DO NASĄCZENIA:
1 szklanka naparu z czarnej
herbaty4 łyżeczki
brązowego cukru150 ml
likieru migdałowegoDEKORACJA:
Ażurki z
deserowej czekolady1 tabliczka
mlecznej czekolady z
fistaszkami Goplana
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Oddzielić
żółtka od
białek,
białka ubić z
cukrem na lśniącą pianę połączyć z
żółtkami.
Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z
proszkiem do pieczenia oraz
czekoladowym budyniem i
kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem torcika, wtedy idealnie się kroi.

Masa czekoladowa:
Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną
czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wmieszać w masę
serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia.

Poncz:
Zimną osłodzoną
cukrem herbatę wymieszać z
likierem migdałowym.



Przełożenie:
Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować
konfiturą z
czarnej porzeczki, nałożyc połowę
kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować
konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą
czekoladą z
fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki.Podawać schłodzony.


Smacznego!
Trzymajcie kciuki!