ßßß Cookit - przepis na Sernik miętowy na zimno z granatem

Sernik miętowy na zimno z granatem

nazwa

Wykonanie

Miętowy sernik z granatem.... nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku, podany z owocowym sosem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.Choć nie jestem do końca z niego zadowolona, bo dałam za mało żelatyny i źle się kroił, smakował świetnie!
Składniki:
Spód:
20 dag herbatników kakaowych
3 łyżki musli
10 dag masła
Masa serowa:
40 dag twarogu trzykrotnie mielonego
15 dag cukru pudru
150 ml śmietanki kremowej 30%
3 łyżki żelatyny spożywczej
15 ml likieru miętowego
2 limonki
odrobina zielonego barwnika w żelu
Dodatkowo:
1 granat
Sos owocowy:
15 dag malin
10 dag jagód lub jeżyn
1 łyżka cukru
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce masło, mieszamy,foremkę o wym 27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy masę ciasteczkową, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce.
Masa: Ser miksujemy z cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno śmietanką. Z limonki wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku i wsypujemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia.Wlewamy do masy serowej, dodajemy likier miętowy oraz odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego granata-połowę mieszamy wylewamy na ciasteczkowy spód.
Resztą owocu posypujemy wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Sos: Jeżyny lub jagody i maliny podlewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut, po tym czasie sos przecieramy przez sito. Przed podaniem polewamy sosem stężony sernik.
Życzę smacznego :-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/03/sernik-mietowy-na-zimno-z-granatem.html