Wykonanie
Miętowy sernik z
granatem.... nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku, podany z
owocowym sosem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.Choć nie jestem do końca z niego zadowolona, bo dałam za mało
żelatyny i źle się kroił, smakował świetnie!

Składniki:Spód:20 dag
herbatników kakaowych3 łyżki
musli10 dag
masłaMasa serowa:40 dag
twarogu trzykrotnie mielonego15 dag
cukru pudru150 ml
śmietanki kremowej 30%3 łyżki
żelatyny spożywczej15 ml
likieru miętowego2
limonkiodrobina zielonego barwnika w żeluDodatkowo:1
granatSos
owocowy:15 dag
malin10 dag
jagód lub
jeżyn1 łyżka
cukru100 ml
wodySposób przygotowania:
Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z
musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce
masło, mieszamy,foremkę o wym 27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy masę
ciasteczkową, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce.


Masa:
Ser miksujemy z
cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno
śmietanką. Z
limonki wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku i wsypujemy
żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia.Wlewamy do masy serowej, dodajemy
likier miętowy oraz odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego
granata-połowę mieszamy wylewamy na
ciasteczkowy spód.Resztą
owocu posypujemy wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Sos:
Jeżyny lub
jagody i
maliny podlewamy
wodą dodajemy
cukier i gotujemy około 10 minut, po tym czasie sos przecieramy przez sito. Przed podaniem polewamy sosem stężony sernik.Życzę smacznego :-)