Wykonanie
Na blogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja
jajek tym razem w
chrzanowo-
jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować!
Składniki:6
jajek2
jabłka2 łyżki
chrzanu1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki
majonezu3 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
cukrusól do smaku
rzodkiewka do dekoracji
rzeżucha do dekoracjiSposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną
wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy
sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z
chrzanem,
śmietaną i
majonezem, doprawiamy do smaku,
solą i
cukrem mieszamy.Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie
jajka, dekorujemy
rzodkiewką i świeża
rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy.Proste prawda?Życzę smacznego ;-)