Wykonanie
Ten jajeczny pasztet to mój mały eksperyment, bo nigdy nie łączyłam
parówek z
jajkami, zaryzykowałam i aż byłam zdziwiona-wyszło pysznie i niebanalnie, delikatne w smaku
jajka wspaniale się połączyły smakiem z
parówką, myślę że na to danie niejeden łasuch się skusi. Poza długim pieczeniem w kąpieli
wodnej szybko się robi i jest łatwe w przygotowaniu a o to chyba chodzi!Do przygotowania tego dania użyłam
parówek"paryżanek" firmy PEKPOL które otrzymałam w ramach testowania za co bardzo dziękuję i zachęcam do odwiedzenia sklepu i zapoznania się z szerokim asortymentem wspaniałych produktów KLIK




Składniki:10 jaj gotowanych na twardo5 jaj surowych3-4 cienkie
parówki dobrej jakości u mnie Paryżanki-Pekpol100 g
sera żółtego1/2
papryki czerwonejkawałek
pora3 łyżki
bułki tartejduża szczypta
gałki muszkatołowejsól do smaku
pieprz młotkowany z
kolendrą do smakuSposób przygotowania:
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,
paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo
pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe
jajka, wsypujemy
bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko
żółty ser, doprawiamy masę do smaku
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką.

Parówki obieramy z folii. Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy połowę masy jajecznej kładziemy wzdłuż
parówki i przykrywamy resztą masy.Naczynie przykrywamy folią aluminiową -wierzch i ustawiamy w większej blaszce napełnionej do 1/4 powierzchni naczynia
wodą.Pieczemy około 1,2 godz w temp 180*c.na parę minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową.



Wyjąć z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia.Zimny pasztet kroić na grube plastry serwować z
sosem chrzanowym na zimno.

Życzę smacznego ;-)