Wykonanie
Ta rolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny
śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:)



SkładnikiCiasto:5 jaj3/4 szklanki
mąki tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukruzielony barwnik w żelu -opcjonalnieKrem:350 ml
śmietany kremówki250 g
sera mascarpone1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny3 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny1
zielona galaretkaDekoracja:60 g wiórek
kokosowych białych użyłam PIĄTNICAzielone wisienki koktajloweSposób przygotowaniaCIASTO:
Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania
cukier. Następnie dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera,wsypujemy po łyżce
mąki pszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy zielony barwnik-tyle zależy jaki efekt chcemy uzyskać.Zmiksowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę od piekarnika.Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.KREM:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta.Całkiem zimną kroimy na paski.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody-około 30 ml.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie
cukier puder oraz
serek mascarpone wymieszany wcześniej z
sokiem cytrynowym oraz
żelatyną-całość dokładnie miksujemy.Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki
galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi.Życzę smacznego :-)