Wykonanie
Amatorzy
kawy będą zachwyceni tak przygotowanym
mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,
kaszą gryczaną czy
ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania!

Składniki1/2 kg
karkówki wieprzowej1 duża
cebula10 dag
masła1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki
mleka 3,2%4 ząbki
czosnku1/2 szklanki mocnej parzonej
kawy1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
bazyliisól do smaku
uniwersalna przyprawa do
mięsSposób przygotowania
Karkówkę opłukać pod bieżącą
wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć
uniwersalną przyprawą do
mięs.W rondlu rozgrzać
masło, zrumienić z każdej strony
mięso,dodać pokrojoną
cebulę dowolnie jak kto lubi oraz pokrojone na plasterki ząbki
czosnku,wlać około 3/4 szklanki
wody i zaparzoną mocną
kawę,przykryć garnek i dusić wszytko razem około 40 minut-aż
mięso będzie miękkie.Wtedy doprawiamy
solą ziołami do smaku,zagęszczamy
mąką rozrobioną w
mleku,zagotowujemy i zestawiamy z ognia.