Wykonanie
Łazanki z
kapustą kiszoną i
suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół.


Składniki25 dag
makaronu łazanki-użyłam MIĘDZYBRODZKIFarsz:1/2 kg
kiszonej kapusty z
marchewką35 dag
suszonych grzybów-
borowiki i
maślaki2
cebuleolej do smażenia
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony1 łyżeczka
majerankuSposób przygotowania
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną
oleju,odcedzić.

Farsz:
Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać
wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć.
Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę.
Cebulę obrać posiekać zeszklić na
oleju,dodać ugotowane i pokrojone
grzyby oraz
kapustę,doprawić do smaku
solą pieprzem oraz szczyptą
majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem.

Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko
olejem układać warstwowo
makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać.