Wykonanie
Ciasteczek ci u nas dostatek, a tym bardziej bezglutenowych . Tym razem przepis na bazie moich
ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę
smalcu na
masło, a taka zamiana zupełnie zmienia charakter
ciasteczek i tym sposobem powstają duńskie
ciasteczka maślane, zupełnie takie jak te z puszki z charakterystycznym zdjęciem na wieczku. Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje na 3 blachy):1 kostka miękkiego
masła - 200 g1 szklanka
skrobi ziemniaczanej1 szklanka
mąki ryżowej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej2 całe
jajka1
żółtko1
białko do smarowania
ciasteczek1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z
ciastem)2 łyżki
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
waniliącukier do obsypania
ciasteczekWykonanie:

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

2. Dodajemy dwa całe
jajka i jedno
żółtko, mieszamy. Pozostałe
białko będzie potrzebne do wysmarowania
ciasteczek przed pieczeniem.

3. Dodajemy dwie łyżki
jogurtu naturalnego, mieszamy.

4. Teraz czas na miękkie
masło. Dodajemy je pokrojone w kawałki, chwilę mieszamy i następnie zagniatamy na
stole.

5. Zagniata się naprawdę łatwo. Możemy podsypywać
mąką ryżową. Następnie formujemy lekko podłużny kształt, zawijamy w folię i chowamy na 15 minut do zamrażalnika lub na 30 minut do lodówki.

6. Odcinamy część ciasta, resztę zawijamy w folię i do lodówki. Odciętą część ciasta najpierw rozpłaszczamy w dłoniach, stół posypujemy
mąką ryżową i wałkujemy ciasto na grubość około 3 milimetrów, nie za cienko. Szklanką wykrawamy okrągłe
ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto bez gumy guar jest niewdzięczne, źle się wyrabia, źle wałkuje, a wykrywane
ciasteczka rozpadają się nim trafią na blachę, ale jak ktoś nie zgadza się na użycie gumy guar to może podjąć heroiczny wysiłek. Piekłam takie
ciasteczka bez gumy guar z tego przepisu -
ciasteczka kukurydziane.

7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W międzyczasie smarujemy
ciasteczka rozkłóconym
białkiem i obsypujemy je
cukrem. Wkładamy
ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy dwie blachy jednocześnie przez 12 minut.

8. Tak wyglądają po upieczeniu. Smacznego :-)

