Wykonanie
Dzisiaj miałam ochotę pokombinować coś z
maki orkiszowej na słodko.Wyszły mi całkiem smaczne dietetyczne muffinki, ponieważ zamiast
cukru dodałam słodziku. Tak, wiem, to chemia, ale nie używam go często, więc mam nadzieję, że wybaczycie. Oczywiście można dać
cukier zamiast słodzika. Oryginalny przepis zmieniłam tak, aby pasował do diety rozdzielnej.

Składniki:- 2 łyżki
otrębów pszennych- 3/4 szklanki
płatków owsianych górskich- 1 i 1/4 szklanki
maki orkiszowej razowej- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki
soli- 1/3 szklani
cukru (ja dałam skruszone 7 tabletek słodziku-muffinki nie są za słodkie)- 1/2 szkl.
wody + 1/2 szkl.
kefiru- 1/3 szklanki
oleju- 1 rozgnieciony
banan-
cynamon,
kardamon (uwielbiam te
przyprawy)
Płatki zalać
wodą i
kefirem, odstawić na kilka minut. Dodać resztę mokrych składników oraz rozgnieciony
banan. W drugiej misce wymieszać suche składniki i dodać je do mokrych, wymieszać.Piec ok.15-20 minut w 200 stopniach.