Wykonanie

To miało być danie wegetariańskie. Z reguły jest wegetariańskie. No chyba, że tak jak w tym przypadku mój Mąż - Terrorysta wpadnie do kuchni i tonem nieznoszącym sprzeciwu zażąda dodatku
mięsa. A jak jeszcze
murem za nim staną pozostali nieletni domowi Terroryści, to juz koniec. I stało się. Nie miałam wyboru. Musiałam dodać to zafajdane
mięso. To znaczy zafajdane ono nie było, bo je dokładnie umyłam wcześniej. Ale wczoraj kompletnie nie miałam ochoty na
mięsną potrawę. I nie zrozumcie mnie źle - tysiące
razy dodawałm do tej
kaszy kurczaka czy polędwiczkę wieprzową, które wprost uwielbiam, ale w tym wypadku chciałam zjeść coś wegetariańskeigo:) Ale dość moich gorzkich żali. Jakby nie było w obu wersjach potrawa jest po prostu PYSZNA:) Bardzo pożywna, a przy tym lekka i co najważniejsze błyskawiczna w przygotowaniu. A dodatek świeżo posiekanej
natki pietruszki to kropka nad "i", dlatego KONIECZNIE ją dorzućcie:) Czas potrzebny na ugotowanie
kaszy pęczak, czyli jakieś 15-20 minut to dokładnie tyle ile potrzebujemy, aby poradzić sobie z resztą składników.
Potem wszystko na jedną patelnię albo do garnka i gotowe! Ten obiad ratuje mnie zawsze, gdy biegiem po pracy wpadam do domu i nie mam nic zaplanowane na obiad (rzadko bo rzadko, ale się zdarza, skromnie dodam:D), a
kaszę mam zawsze w szafce i
pieczarki w lodówce, o
cebuli nawet nie wspominam, bo z nią śpię. Z
kurczakiem nie widujemy się zbyt czesto w tygodniu, dlatego nie zawsze go mam w zapasie i to danie najczęściej jest wegetariańskie:) Oprócz tego, że potrawa jest prosta i szybka do zrobienia, to możecie też w niej dowolnie zamieniać rodzaj użytej
kaszy. Z
kaszą gryczaną smakuje rewelacyjnie, ale rownież świetna jest z
kaszą jęczmienną perłową. Z
mięsem też możecie poszaleć i użyć raz
kurczaka, raz
indyka albo
poledwiczki, a nawet
cielęcinki. Wszystko zależy od Waszej fantazji:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI (porcja dla 2-4 osób):2
torebki kaszy pęczak (2 x 100 g)300 - 400 g
filetów z piersi kurczaka250 g
pieczarek2 czerwone lub białe
cebule5 łyżek
oliwy z oliweksólświeżo zmielony
pieprz1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie, można pominąć)pół pęczka
natki pietruszkiWYKONANIE:
Kaszę pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z białych błonek.Następnie pokrój w większą kostkę.
Posól, popieprz i ewentualnie posyp
słodką paryką. Wymieszaj.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek. Wrzuć na nią przyprawionego
kurczaka i obsmaż go ze wszystkich stron przez około 5-7 minut .
Kurczaka przełóż na osobny talerz lub do miski.Umyte i posiekane w większe kawałki
pieczarki wrzuć na patelnię z tłuszczem po
kurczaku, dodaj do nich posiekaną drobno
cebulę, lekko
posól i popieprz i podsmaż całość przez 4-5 minut.Po tym czasie do
pieczarek i
cebuli przeżuć
kurczaka i dosyp ugotowaną
kaszę.Dodaj do tego posiekaną
natkę pietruszki i wymieszaj całość dokładnie.UWAGA! Możesz również pominąć dodatek
kurczaka w tym daniu, a otrzymasz pyszne wegetariańską potrawę. Gotowe! Smacznego!