ßßß Cookit - przepis na Jabłka w kremie budyniowym

Jabłka w kremie budyniowym

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 30 października 2015
Jabłka w kremie budyniowym to propozycja na słodkości dla dzieci, które lubią budyń i jabłka. W przepisie znalezionym w notatkach mamy prócz zwykłego budyniu używamy także twarożku, dzięki czemu deser jest bardziej po żywy i sycący.
Krem budyniowy można przygotować z dowolnym owocem, nie muszą to być jabłka, wybór należy do Was.
3 średnie jabłka
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego, może też być inny smak budyniu
3 łyżki cukru
3 szklanki mleka
1 jajko
4 czubate łyżki twarożku homogenizowanego
1 płaska łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka masła
cukier puder
przyprawy: cynamon
Przygotowania rozpoczęłam od wydrylowania jabłek z gniazd nasiennych – jak nie przepadacie za skórką to możecie jabłka obrać i pokroiłam na ósemki i wrzuciłam do miski.
Zagotowałam wodę i zalałam jabłka. Jabłka kąpały się we wrzątku przez chwilę, aż stały się szkliste. Następnie wyciągnęłam z wody i położyłam na sitku aby odciekła z nich woda.
Następnie zagotowałam mleko i przygotowałam budyń zgodnie z opisem na opakowaniu – przy wyborze budyniu zawsze szukam tego do którego samemu dorzucam cukier i masło, gdyż mogę sama ustalić ile cukru użyję a nie producent.
Gdy budyń jest już gotowy odstawiłam go do ostygnięcie – trwało to około 30 minut, lecz mieszałam go dość często by na wierzchu nie zrobił się tzw. kożuch.
Gdy budyń był już w temperaturze pokojowej utarłam żółtko z jedną łyżką cukru, następnie dodałam twarożek homogenizowany i dokładnie wymieszałam a na koniec dołożyłam ostygnięty budyń i znów dokładnie wymieszałam.
Tak przygotowany krem budyniowy przełożyłam do pucharków a na wierzchu ułożyłam jabłka, które następnie obsypałam cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na desery:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/10/30/jablka-w-kremie-budyniowym