Wykonanie
By MagicPot, 30 października 2015
Jabłka w kremie budyniowym to propozycja na słodkości dla dzieci, które lubią
budyń i
jabłka. W przepisie znalezionym w notatkach mamy prócz zwykłego budyniu używamy także
twarożku, dzięki
czemu deser jest bardziej po żywy i sycący.Krem budyniowy można przygotować z dowolnym
owocem, nie muszą to być
jabłka, wybór należy do Was.3 średnie
jabłka1 torebka budyniu
śmietankowego lub
waniliowego, może też być inny smak budyniu3 łyżki
cukru3 szklanki
mleka1
jajko4 czubate łyżki
twarożku homogenizowanego1 płaska łyżeczka startej
skórki cytrynowej1 łyżeczka
masłacukier puderprzyprawy:
cynamonPrzygotowania rozpoczęłam od wydrylowania
jabłek z gniazd nasiennych – jak nie przepadacie za skórką to możecie
jabłka obrać i pokroiłam na ósemki i wrzuciłam do miski.Zagotowałam
wodę i zalałam
jabłka.
Jabłka kąpały się we wrzątku przez chwilę, aż stały się szkliste. Następnie wyciągnęłam z
wody i położyłam na sitku aby odciekła z nich
woda.Następnie zagotowałam
mleko i przygotowałam
budyń zgodnie z opisem na opakowaniu – przy wyborze budyniu zawsze szukam tego do którego samemu dorzucam
cukier i
masło, gdyż
mogę sama ustalić ile
cukru użyję a nie producent.Gdy
budyń jest już gotowy odstawiłam go do ostygnięcie – trwało to około 30 minut, lecz mieszałam go dość często by na wierzchu nie zrobił się tzw. kożuch.Gdy
budyń był już w temperaturze pokojowej utarłam
żółtko z jedną łyżką
cukru, następnie dodałam
twarożek homogenizowany i dokładnie wymieszałam a na koniec dołożyłam ostygnięty
budyń i znów dokładnie wymieszałam.Tak przygotowany krem budyniowy przełożyłam do pucharków a na wierzchu ułożyłam
jabłka, które następnie obsypałam
cukrem pudrem i
cynamonem.Smacznego!Polecam inne przepisy na desery: