Wykonanie
Macie problem co podać na szybki obiad. Już Wam przedstawiam mój pomysł.Dziś będzie karczek w zalewie mojego autorstwa z dodatkiem surówki z
kapusty pekińskiej
Co będzie potrzebne:karczek - ilość w zależności ile osób na obiadek i ile kto zje (ja przygotowałam dla dwóch osób, czyli 4 kawałki karczku)1/2
kapusty pekińskiej1 szt.
marchew1/2
cytrynysólpieprzrosołek drobiowy -
Winiary3 ząbki
czosnkuprzyprawa Maggipapryka słodka - Kamis
papryka ostra- Kamismogą być
zioła, jeśli lubicie
oliwacukierNa początku zawsze robię zalewę do
mięsa, aby zamarynować karczek i odłożyć go do lodówki.
Mięso wtedy przejdzie
przyprawami, wystarczy nawet na 30 minut.Tak więc przepis na zalewę do
mięsa:

Do kubka nalewam
oliwy tak połowę i dodaję rosołek drobiowy. Do smaku kilka kropel
przyprawy Maggi i
pieprzu. Po wymieszaniu dodaję jeszcze
paprykę słodką i ostrą po około 1/2 łyżeczki, ale pamiętajcie to jest do smaku i każdy musi trochę dostosować ilość przypraw do swoich wymagań.Do tak sporządzonej mikstury wyciskam 3 ząbki
czosnku. Całość już gotowa więc pozostaje tylko natarcie
mięsa i odłożenie go do lodówki.

Kolejnym etapem naszego obiadku jest sporządzenie
kapusty pekińskiej. 1/2
kapusty przekrójcie na pół, a następnie na cienkie paseczki pokrójcie do miski. Tak jak na zdjęciu.

Do tak skrojonej
kapusty dodaję
marchewkę - trę ją na najmniejszych oczkach w tarle.

Całość mieszam i posypuję łyżeczką
cukru, a także do smaku
pieprzem. Na całość wyciskam także 1/2
cytryny i około 2 łyżki
oliwy. Wszystko mieszam i próbuję na ogół jest w porządku. Najlepiej smakuje jak przejdzie tak po około 30 minutach.

Gdy już surówka jest gotowa pomału zaczynam zabierać się za
mięsko.Na rozgrzaną patelnię wrzucam
mięso wraz z zalewą i smażę z każdej strony.

Nie napiszę dokładnie czasu bo to ciężko określić, po prostu
mięso ma być usmażone nie surowe.Gotowe
mięso wykładam na talerz i dodaję surówkę. Widok bardzo przyjemny, taki kolorowy, optymistyczny wręcz wiosenny.

Życzę smacznego!!!