ßßß Cookit - przepis na KARCZEK Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

KARCZEK Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

nazwa

Wykonanie

Macie problem co podać na szybki obiad. Już Wam przedstawiam mój pomysł.
Dziś będzie karczek w zalewie mojego autorstwa z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej
Co będzie potrzebne:
karczek - ilość w zależności ile osób na obiadek i ile kto zje (ja przygotowałam dla dwóch osób, czyli 4 kawałki karczku)
1/2 kapusty pekińskiej
1 szt. marchew
1/2 cytryny
sól
pieprz
rosołek drobiowy - Winiary
3 ząbki czosnku
przyprawa Maggi
papryka słodka - Kamis
papryka ostra- Kamis
mogą być zioła, jeśli lubicie
oliwa
cukier
Na początku zawsze robię zalewę do mięsa, aby zamarynować karczek i odłożyć go do lodówki. Mięso wtedy przejdzie przyprawami, wystarczy nawet na 30 minut.
Tak więc przepis na zalewę do mięsa:
Do kubka nalewam oliwy tak połowę i dodaję rosołek drobiowy. Do smaku kilka kropel przyprawy Maggi i pieprzu. Po wymieszaniu dodaję jeszcze paprykę słodką i ostrą po około 1/2 łyżeczki, ale pamiętajcie to jest do smaku i każdy musi trochę dostosować ilość przypraw do swoich wymagań.
Do tak sporządzonej mikstury wyciskam 3 ząbki czosnku. Całość już gotowa więc pozostaje tylko natarcie mięsa i odłożenie go do lodówki.
Kolejnym etapem naszego obiadku jest sporządzenie kapusty pekińskiej. 1/2 kapusty przekrójcie na pół, a następnie na cienkie paseczki pokrójcie do miski. Tak jak na zdjęciu.
Do tak skrojonej kapusty dodaję marchewkę - trę ją na najmniejszych oczkach w tarle.
Całość mieszam i posypuję łyżeczką cukru, a także do smaku pieprzem. Na całość wyciskam także 1/2 cytryny i około 2 łyżki oliwy. Wszystko mieszam i próbuję na ogół jest w porządku. Najlepiej smakuje jak przejdzie tak po około 30 minutach.
Gdy już surówka jest gotowa pomału zaczynam zabierać się za mięsko.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso wraz z zalewą i smażę z każdej strony.
Nie napiszę dokładnie czasu bo to ciężko określić, po prostu mięso ma być usmażone nie surowe.
Gotowe mięso wykładam na talerz i dodaję surówkę. Widok bardzo przyjemny, taki kolorowy, optymistyczny wręcz wiosenny.
Życzę smacznego!!!
Źródło:http://itsmylittleyummy.blogspot.com/2014/04/karczek-z-surowka-z-kapusty-pekinskiej.html