ßßß
Pierwszym z łatwych przepisów będą ciacha, którymi śmiało możecie zastąpić poranną owsiankę ;) W przeciwieństwie do większości ciastek jakie znam, nie zawierają mąki, cukru, masła ani jajek, a przepis bazowy jest tak uniwersalny, że możecie im nadać jakikolwiek smak! Kamili podrzuciłam jedną z moich ulubionych wariacji, czyli owsiane kokosanki, ale na potrzeby posta przygotowałam dla Was 3 różne opcje, żebyście mogli zobaczyć, że można eksperymentować z dowolnie wybranymi dodatkami. W zależności od czasu pieczenia, ciacha mogą być mięciutkie albo chrupiące, są bardzo słodkie i idealnie się przechowują w plecaku czy torebce. Można je też przygotować z wyprzedzeniem, zamrozić i rano tylko wrzucić do tostera. Oprócz tego są wegańskie, tanie i smakują jak prawdziwe słodkości ;)* kalorie i makroskładniki dla 1 ciastka.Składniki na 10 ciastek .► banany [260 g/ 2 dojrzałe sztuki]► płatki owsiane [55 g / pół szklanki]► wiórki kokosowe [45 g / pół szklanki]CHRUPIĄCE FIGOWESkładniki na 10 ciastek .► banany [260 g/ 2 dojrzałe sztuki]► płatki owsiane [110 g / szklanka]► suszone figi [22 g / 2 sztuki]ZDROWE CHOCOLATE CHIP COOKIESSkładniki na 10 ciastek .► banany [260 g/ 2 dojrzałe sztuki]► płatki owsiane [110 g / szklanka]► czekolada deserowa [4 kostki]Banany zmiksować blenderem ręcznym lub rozdrobnić widelcem. Najlepsze banany do tego przepisu to mocno dojrzałe sztuki, które mają czarne ,,cętki'' na skórce. Są miękkie i bardzo słodkie, co oczywiście zadecyduje o ostatecznym smaku ciastek.Do masy dodać płatki owsiane i dodatki. Porządnie wymieszać.Na blaszce wyłożonej papierem uformować ciastka. Z jednej porcji wychodzi ok. 10 sztuk.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min by uzyskać miękkie ciastka i ok. 20 min, żeby były chrupiące.Podawać ze świeżymi owocami/jogurtem/mlekiem/kawą. ;)
Zajrzyjcie do Kamili, żeby zobaczyć jak sobie poradziła ;)