ßßß
Cookit - przepis na Pomarańczowiec
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pomarańczowiec
Składniki
Ocet
Zapach pomarańczowy
Sok pomarańczowy
Galaretka pomarańczowa
Pomarańcza
Woda
Sok z cytryny
Mąka pszenna
Jajko
Biszkopty
Proszek do pieczenia
Cukier
Mąka ziemniaczana
Wykonanie
Ciasto z
pomarańczami
to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam!
Składniki:
Biszkopt
(24x36cm):6
jajek
6 łyżek
mąki pszennej
6 łyżek
mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki
cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
octu
skórka otarta z 1
pomarańczy
olejek pomarańczowy
Masa:750 ml
soku pomarańczowego
2
galaretki pomarańczowe
Wierzch:2-3
pomarańcze
750 ml
wody
2
galaretki pomarańczowe
Poncz:1 szklanka
wody
3 łyżeczki
cukru
sok z cytryny
Sposób wykonania:1. Zrobić
biszkopt
:
białka
ubić ze szczyptą
soli
, dodawać kolejno
cukier
i
żółtka
,
potem
przesiane
mąki
i proszek, olejek,
ocet
i
skórkę pomarańczową
. Ciasto piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty.2. Sok zagotować, wsypać
galaretki
, odstawić do stężenia.3. Naponczowane
biszkopty
przełożyć tężącą masą, na wierzch wyłożyć
pomarańcze
oczyszczone z białych błonek i pokrojone w plastry. Zalać tężącą
galaretką
.4. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia.Smacznego!!!Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Źródło:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/03/pomaranczowiec.html
Przepisy powiązane
Orzeźwiający bananowiec
Pomarańczowa delicja
Kolorowe ciasto na soku kubuś
CIASTO POMARAŃCZOWE
Idealny biszkopt (przepis II)
Składniki powiązane (0)