ßßß
Cookit - przepis na Pomarańczowiec
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pomarańczowiec
Składniki
Biszkopty
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Proszek do pieczenia
Ocet
Zapach pomarańczowy
Sok pomarańczowy
Galaretka pomarańczowa
Pomarańcza
Woda
Sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto z
pomarańczami
to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam!
Składniki:
Biszkopt
(24x36cm):6
jajek
6 łyżek
mąki pszennej
6 łyżek
mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki
cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
octu
skórka otarta z 1
pomarańczy
olejek pomarańczowy
Masa:750 ml
soku pomarańczowego
2
galaretki pomarańczowe
Wierzch:2-3
pomarańcze
750 ml
wody
2
galaretki pomarańczowe
Poncz:1 szklanka
wody
3 łyżeczki
cukru
sok z cytryny
Sposób wykonania:1. Zrobić
biszkopt
:
białka
ubić ze szczyptą
soli
, dodawać kolejno
cukier
i
żółtka
,
potem
przesiane
mąki
i proszek, olejek,
ocet
i
skórkę pomarańczową
. Ciasto piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty.2. Sok zagotować, wsypać
galaretki
, odstawić do stężenia.3. Naponczowane
biszkopty
przełożyć tężącą masą, na wierzch wyłożyć
pomarańcze
oczyszczone z białych błonek i pokrojone w plastry. Zalać tężącą
galaretką
.4. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia.Smacznego!!!Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Źródło:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/03/pomaranczowiec.html
Przepisy powiązane
Orzeźwiający bananowiec
Pomarańczowa delicja
Kolorowe ciasto na soku kubuś
CIASTO POMARAŃCZOWE
Idealny biszkopt (przepis II)
Składniki powiązane (0)