Sprawdzony przepis na puszyste ciasto. Świetnie się udaje nie tylko z rabarbarem, ale też z owocami sezonowymi (np. morelami). Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 łyżka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju olejek waniliowy 4 łodygi rabarbaru Sposób wykonania: 1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm). 4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, wykładamy na ciasto. 5. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). 6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! Lubicie ciasta z rabarbarem? Na blogu można znaleźć kilka propozycji (wystarczy kliknąć na zdjęcie):