Wykonanie
Domowe
drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z
czekoladą!

Składniki :550 g
mąki pszennej250 ml
mleka40 g
drożdży2 łyżki
masła1
jajk o4 łyżki
cukruDodatkowo:
jajko do posmarowania bułeczek
krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat
krem czekoladowo-
bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wle wamy ciepłe
mleko, dodajemy
drożdże, 1 łyżkę
cukr u i 1 łyżkę
mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.2. Do wyrośniętych
drożdży dodajemy pozostałe składniki (
masło ma być rozpuszczone, ale nie gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i o dstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze czę ści, rozwał kowujemy placek, nacinamy go "na pazurki " z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, ab y pazurki były na górze bułeczki.




4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczeni a, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smar ujem y je
jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.Smacznego!!!