ßßß Cookit - przepis na Schab z majerankiem i kminkiem

Schab z majerankiem i kminkiem

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak domowej roboty wędlinka do pieczywa. Oto mój sposób na schab. Polecam szczególnie na stół świąteczny, a do tego domowy chrzan . Pycha!!!
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sos sojowy
majeranek
kminek w ziarenkach
czosnek suszony
2 liście laurowe
50 ml wody
50 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do naczynia (użyłam żaroodpornej keksówki). Polewamy sosem sojowym z każdej strony. Posypujemy kminkiem, czosnkiem suszonym i majerankiem również z każdej strony. Na dno naczynia wkładamy dwa liście laurowe, a na nich układamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
2. Następnego dnia do naczynia z mięsem dodajemy 50 ml oleju i 50 ml wody. Przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C.
3. Po upieczeniu można podać schab do obiadu z dowolnym sosem. Ja przeznaczyłam schab na wędlinę. Jeszcze gorący schab zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu mięso było aromatyczne, mięciutkie, kruche i soczyste.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/03/schab-z-majerankiem-i-kminkiem.html