Wykonanie
Nie ma lepszego barszczu czerwonego do picia jak właśnie ten! Gotuję go na wywarze z wędzonki więc ma pyszny aromat. Polecam jako ciepłe danie na wszelkich imprezach, choćby na Sylwestra. Zawsze robię wielki gar tego barszczyku, ale szybko znika :)
Składniki:
wywar z wędzonki (najlepiej z
szynki)pół kilo
burakówkmineksólocetwodacebulaczosnekSposób przygotowania:1. Zawsze na Święta gotuję wędzoną
surową szynkę i pozostały z niej
wywar jest bazą do tego barszczu. Jeśli
wywaru jest za mało to dolewam
wody. Powinniśmy również dolać
wody wtedy, gdy
wywar jest zbyt tłusty. Zazwyczaj robię 5-6 litrów barszczu.2. Do gotującego się
wywaru dodajemy
czosnek (2-3 posiekane ząbki) oraz
cebulę. Ewentualnie możemy dodać
kostkę rosołową, ale myślę, że to zbyteczne.3.
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte
buraki zalewamy wrzątkiem, by
woda przykryła warzywa. Odstawiamy na chwilę. Przecedzony na sitku
wywar wlewamy do barszczu. Czynność powtarzamy (tzn te same
buraki zalewamy gorącą
wodą by jeszcze wydobyć z nich sok).4. Barszcz doprawiamy do smaku
octem i
solą. Chwilę gotujemy.5. Barszczyk podajemy do paluszków lub pasztecików. Pyszności :)A przy okazji w Nowym Roku 2012 życzę Wam potęgi miłości, siły młodości, samych spokojnych, pogodnych dni i mnóstwa cudownych i wzniosłych dni!!!