Wykonanie
Uwielbiam domowe
buraczki jako dodatek do obiadu dlatego latem przygotowuję
przetwory z nich, by móc się nimi delektować zimą. Przepis jest banalnie prosty i wykorzystywany u mnie w rodzinie od pokoleń.Składniki:
Buraki- 5 kg
Czosnek - 2 ząbki
Cebula- 2 duże sztuki
Chrzan - 4 łyżkiZalewa:
Woda -1 litr
Ocet - 1/2 litra
Cukier - 1 szklanka
Sól - 2 łyżki
Goździki - 4 sztukiPrzepis:1.
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce.2. Zalewę zagotować, dodać drobno posiekany
czosnek,
cebule pokrojoną w kosteczkę i
chrzan. Na końcu dodać
buraki i ponownie gotować. Zdjąć z ognia i zostawić na 12 godzin w garnku. Po tym czasie
buraki umieścić w słoikach i pasteryzować przez 7-10 minut.