ßßß Cookit - przepis na Domowe buraczki

Domowe buraczki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowe buraczki jako dodatek do obiadu dlatego latem przygotowuję przetwory z nich, by móc się nimi delektować zimą. Przepis jest banalnie prosty i wykorzystywany u mnie w rodzinie od pokoleń.
Składniki:
Buraki- 5 kg
Czosnek - 2 ząbki
Cebula- 2 duże sztuki
Chrzan - 4 łyżki
Zalewa:
Woda -1 litr
Ocet - 1/2 litra
Cukier - 1 szklanka
Sól - 2 łyżki
Goździki - 4 sztuki
Przepis:
1. Buraki ugotować i zetrzeć na tarce.
2. Zalewę zagotować, dodać drobno posiekany czosnek, cebule pokrojoną w kosteczkę i chrzan. Na końcu dodać buraki i ponownie gotować. Zdjąć z ognia i zostawić na 12 godzin w garnku. Po tym czasie buraki umieścić w słoikach i pasteryzować przez 7-10 minut.
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/08/domowe-buraczki.html