Wykonanie

Przedstawiam Wam niskokaloryczną, nieco zmodyfikowaną
słoneczną zupę Nigelli. Przepis jest bajecznie prosty, nie ma tu żadnej filozofii. Wystarczy zagotować
bulion, dodać drobno pokrojoną
cukinię (ze skórką), podgotować ok. 10 min. do miękkości, następnie dodać pozostałe składniki, zblendować i już! Na obiad, podwieczorek lub kolację. Do zupy dobierzcie to, na co tylko macie ochotę, moja propozycja to czarny
ryż (gotujemy ok.30 minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść
wody). Polecam ten gatunek
ryżu - ma fajny,
orzechowy posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały.Składniki:ok. 500 g żółtej
cukiniisok z 1
cytryny3 łyżki
oleju rzepakowego nierafinowanegołyżeczka
kurkumy0,7 litra
bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych)łyżeczka
cukruDodatki:Początkowo w planach były prażone
pestki słonecznika, ale niestety zostały spisane na straty ze względu na obecność szkodników kuchennych.
Planem B został jak już wspomniałam czarny
ryż, choć Wy możecie użyć czego tylko chcecie - grzanek z
ciemnego pieczywa, prażonych
migdałów, pieczonej
ciecierzycy, pestek dyni czy chociażby
brązowego ryżu:)Całość zawiera (bez dodatków):420 kcal;7,2 g
białka; 35,7 g tłuszczów; 23 g węglowodanów; 5 g błonnika
