Wykonanie

Pogoda nie zachęca do czegokolwiek, ale mimo to nie dałam się chandrze i postanowiłam upiec coś dobrego. Padło na
pomarańczowe ciasto z
migdałami. Jest dosyć proste i esencjonalne. Niestety nie należy do ciast szybkich, ze względu na czas potrzebny do gotowania
pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;)Ciasto (10 porcji):2 małe
pomarańcze6
jajek100 g
ksylitolu1 ,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejczubata łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej50g
kakao niskotłuszczowego50g
płatków migdałów do posypaniaPolewa:3/4 tabliczki
czekolady gorzkiej o zaw.
kakao min. 70%2 łyżki
mleka1 łyżeczka
masła1.
Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin.2. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy i miksujemy.3. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy
pomarańczowe puree i znów miksujemy.4. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika - do suchego patyczka) w 180 stopniach. 5. Robimy polewę -
czekoladę kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy
mleko.6. Wstawiamy do wrzącej kąpieli
wodnej i ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne - para
wodna nie może dostać się do
czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie zakrywać garnek z
wodą.7. Następnie mieszamy z
masłem, oblewamy przestudzone ciasto i posypujemy
płatkami migdałów.SMACZNEGO!
