Wykonanie
Moje dziecko, zapytane "jak było w szkole?" odpowiada "dobrze". Może powinno mi to wystarczyć ale dopytuję: "to znaczy?"i słyszę: "że super". Hmmm...ciekawe, że jak w sprawach piłki nożnej jest zdecydowanie bardziej wylewny, co chyba powinno mnie uspokoić. No typowy facet. Tymczasem kobiety mogą rozmawiać bez końca i czasem może wydawać się, że trochę bez sensu ale gdyby to była prawda nie pojawiłby się ten o to przepis (i wiele innych).Mam już jedną recepturę z opakowania (- klik) a teraz kolejna i chyba zacznę cykl przepisów w opakowania. Tym razem zakupiłam (zainspirowana opowieścią koleżanki)
płatki owsiane i
jabłka:)Do racuchów potrzebne będą jeszcze:
1 szklanka
zsiadłego mleka lub
jogurtu naturalnego1
jajko1 łyżka
cukru0,5 szklanki
płatków owsianych0,5 szklanki
mąki pszennej1 duże lub dwa małe
jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniacukier wanilinowyszczypta
soliUcieramy
jajko z
cukrem i
cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jajecznego musu dodajemy
jogurt (lub jeśli wolicie
mleko zsiadłe) i mieszamy a następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
otręby (znowu mieszamy). Na koniec dodajemy
jabłkowe kostki a po wymieszaniu, kładziemy niewielkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor, posypujemy
cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi
owocami a dla zieloności dodajemy listek
mięty. Oko się cieszy...żołądek też:)Sprawa prosta, łatwa i przyjemna...zdążyłam je przygotować a w tym czasie moje dziecko zgłębiało tajemnicę czystych talerzy...;)