Wykonanie

Szukając kolejnej inspiracji na szybki, prosty obiad trafiłam na książkę Laureatki drugiej edycji Masterchef. Spodobał mi się pomysł na bezmięsne danie omletopodobne. Z niewielkimi modyfikacjami zaserwowałam mojej rodzince
biszkopt w wersji obiadowej co spotkało się z wołaniem o dokładkę:)Danie jest szybkie, proste i zaskakująco sycące (ja zakończyłam na jednej porcji (całość podzieliliśmy na 4). W proponowanej dziś wersji nie będzie
szczypiorku, który został zastąpiony
bazylią.Do
biszkopta dodałam także
zioła prowansalskie.Ale może po kolei od początku.

Potrzebne składniki6 jaj (
białka oddzielamy od
żółtek)2 łyżki
mąki pszennej5-6
pomidorów koktajlowych (kroimy je na pół)
mozzarella w kulce (wystarczy jedna porcja) pokrojona w plastry
bazyliasól,
pieprzzioła prowansalskiePiekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
Białka ubijamy z odrobiną
soli.W osobnej misce roztrzepujemy
żółtka z
solą i
pieprzem a następniedodajemy do piany z
białek.Delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy
mąkę. Podgrzewamy patelnię z
oliwą z oliwek lub z łyżką
masła. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy naszą dość sztywną masę jajeczną na niej układamy
mozzarellę i
pomidory. Całość posypujemy
ziołami i smażymy ok. 5-6 min.Po tym czasie wkładamy całą patelnię do piekarnika na ok. 10 min.Potrawa ciesze nie tylko zmysł smaku ale w pierwszym momencie
daje przyjemność swoim wyglądem i zapachem. Polecam na szybkie i np. niezapowiedziane (lub przedłużające się) posiadówki z przyjaciółmi:)
