Wykonanie

Jednym z postanowień noworocznych mojej mamy jest zdrowe odżywianie. Mając cukrzyce to szczególnie ważne a mimo to dorosły, inteligentny człowiek jakim bez wątpienia jest mama oszukuje się na wszelkie sposoby.-"Ostatnie"
mówi kolejny raz zajadając 4
czekoladowe ciasteczko- "Dla dzieci kupiłam takie dobre...a jak są już otwarte...no nie powinnam ale jedno"Jakiś czas temu zrobiłam granolę i jej bardzo smakowała i załatwiała jej nagły spadek
cukru. Tym razem
ciasteczka. Są przepyszne, z pewnością zaspokajają lekki głód i nie da się ich zjeść zbyt dużo bo zaraz czuje się wypełniony żołądek. Przekąskę polecam każdemu ale przestrzegam przed objadaniem (to może spowodować lekki dyskomfort odczuwalny na odcinku jelit;P).Oto lista potrzebnych składników:

150 g
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakostka dobrego
masła300
płatków owsianych3/4 szklanki
cukru trzcinowego1
jajko100 g
kokosu100 g
słonecznika1-2 łyżki
kakaoPiekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Najpierw mikserem ucieramy
masło z
cukrem. Następnie do masy dodajemy
jajko i ponownie miksujemy. Czas na
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, którą także miksujemy a na koniecdodajemy pozostałe składniki, które możemy już zagniatać ręcznie. Z naszej masy tworzymy w dłoniach kulki i układamy je na papierze do pieczenia dociskając mocniej aby w ten sposób otrzymać dość kształtne
ciasteczka. Układamy je z odstępami bo powiększą swój rozmiar prawie 2x.Blachę z
ciasteczkami wkładamy w piekarniku na ok 20-30 min.