Wykonanie
Ostatnio byłam na badaniach
krwi i dowiedziałam się, że mam wysoki cholesterol. Trochę się zdziwiłam bo jedyne
słodycze jakie jem to robione przeze mnie i przez moich
bliskich. Te kupne już dawno odstawiłam. Oczywiście czasem skuszę się na jakieś
ciastka, czy batonika z ziarnami. Jednak nie jest tak jak kiedyś, gdy kupowałam je dość często i miałam wysoki zły cholesterol. Dlatego dziś postanowiłam, że
będę trochę ograniczać złe tłuszcze w szczególności te nasycone i trans. Do większości ciast i wypieków postaram się dodawać
masło zamiast
margaryny, a
śmietany zastąpić
jogurtem. Oczywiście nie zrezygnuje z tego całkowicie, ale w jakimś stopniu, aby nie podwyższały mojego złego cholesterolu i nie obniżały dobrego.Dziś na deser zrobiłam zdrowszą wersję crumble z
mrożonymi truskawkami, które pochodzą z naszego ogródka. Zdrowsze, bo dodałam
płatków owsianych, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu.Crumble jest pyszne, rozpływające się w ustach. Smakuje i łączy się bardzo dobrze z gałką
lodów waniliowych lub
śmietankowych :) Ja zrobiłam tyle kruszonki, że wyszło na dwie duże formy, a to co zostało zamroziłam. Podany przepis jest na jedną dużą formę.

Składniki :-
truskawki ok. 500 g- pół szklanki
płatków owsianych- szklanka
mąki pszennej/pełnoziarnistej- 2 łyżki
otrębów owsianych- pół kostki
masła ok. 100 g- pół szklanki
cukru-
cukier wanilinowy- pół łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo: łyżka
mąki ziemniaczanej, łyżka
cukru,
masło do wysmarowania formySposób przygotowania:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą
mąkę,
płatki owsiane,
otręby,
cukier,
proszek do pieczenia. Z całości wyrabiamy kruszonkę (palcami robimy zacierki z
masła i składników suchych). Kiedy kruszonka będzie gotowa odkładamy ją na chwilę do lodówki.W tym czasie
truskawki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i mieszamy lekko z
mąką ziemniaczaną i łyżką
cukru. Następnie smarujemy
masłem formę i wykładamy na nią
truskawki. Wyciągamy kruszonkę i posypujemy nią
truskawki.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut do zarumieniania kruszonki.Po wyciągnięciu poczekać jeszcze kilka minut przed skosztowaniem. Podawać z gałką
lodów :)