ßßß Cookit - przepis na Zdrowe crumble z truskawkami

Zdrowe crumble z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio byłam na badaniach krwi i dowiedziałam się, że mam wysoki cholesterol. Trochę się zdziwiłam bo jedyne słodycze jakie jem to robione przeze mnie i przez moich bliskich. Te kupne już dawno odstawiłam. Oczywiście czasem skuszę się na jakieś ciastka, czy batonika z ziarnami. Jednak nie jest tak jak kiedyś, gdy kupowałam je dość często i miałam wysoki zły cholesterol. Dlatego dziś postanowiłam, że będę trochę ograniczać złe tłuszcze w szczególności te nasycone i trans. Do większości ciast i wypieków postaram się dodawać masło zamiast margaryny, a śmietany zastąpić jogurtem. Oczywiście nie zrezygnuje z tego całkowicie, ale w jakimś stopniu, aby nie podwyższały mojego złego cholesterolu i nie obniżały dobrego.
Dziś na deser zrobiłam zdrowszą wersję crumble z mrożonymi truskawkami, które pochodzą z naszego ogródka. Zdrowsze, bo dodałam płatków owsianych, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu.
Crumble jest pyszne, rozpływające się w ustach. Smakuje i łączy się bardzo dobrze z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych :) Ja zrobiłam tyle kruszonki, że wyszło na dwie duże formy, a to co zostało zamroziłam. Podany przepis jest na jedną dużą formę.
Składniki :
- truskawki ok. 500 g
- pół szklanki płatków owsianych
- szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- pół kostki masła ok. 100 g
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka cukru, masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, płatki owsiane, otręby, cukier, proszek do pieczenia. Z całości wyrabiamy kruszonkę (palcami robimy zacierki z masła i składników suchych). Kiedy kruszonka będzie gotowa odkładamy ją na chwilę do lodówki.
W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i mieszamy lekko z mąką ziemniaczaną i łyżką cukru. Następnie smarujemy masłem formę i wykładamy na nią truskawki. Wyciągamy kruszonkę i posypujemy nią truskawki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut do zarumieniania kruszonki.
Po wyciągnięciu poczekać jeszcze kilka minut przed skosztowaniem. Podawać z gałką lodów :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/04/zdrowe-cruble-z-truskawkami.html