Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, więc
truskawki wskakują do potraw na wszelkie sposoby. Jednym z naszych ulubionych deserów niedzielnych są
owoce pod kruszonką, na zmianę z różnymi
owocami. Robi się ją bardzo szybko a w towarzystwie
lodów smakuję wyśmienicie. Jadamy ją często i się nam nie nudzi dodatki dość często zmieniam raz lądują w kruszonce
orzechy innym razem
płatki owsiane, jeżeli
owoc jest słodki dla kontrastu dodaję
żurawinę całkowita dowolność i twórczość i to jest w tym najlepsze, że za każdym razem smak odkrywa się na nowo.

SKŁADNIKI:świeże
truskawki 500-600 g
mąka pszenna 180 g
cukier brązowy 80 g
płatki owsiane 4 czubate łyżkipół łyżeczki
proszku do pieczeniamasło 120 g
lody opcjonalnie

SPOSÓB WYKONANIA :-
truskawki myjemy obieramy z szypułki-
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i płatami owsianymi- dodajemy
masło i palcami zagniatamy tworząc kruszonkę- w naczyniu żaroodpornym układamy
truskawki (jeżeli trawią nam się kwaśne
truskawki możemy je dodatkowo posypać
cukrem)-
truskawki posypujemy kruszonką- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

- pieczemy ok 15-20 minut aż kruszonka będzie rumiana- podajemy ciepłą w towarzystwie naszych ulubionych
lodówKilka chwil i nasze podniebienie jest szczęśliwe