Wykonanie
Coś ostatnio często mam ochotę na
drożdżowe wypieki. Dzisiaj postanowiłam upiec bułeczki
drożdżowe z musem
malinowym na wierzchu. Na ciepło podane z
kawą były dla mnie dzisiaj idealnym drugim śniadankiem.
Składniki na
ciasto drożdżowe:- 3 szklanki
mąki- szklanka ciepłego
mleka- 200 g
cukru-
cukier wanilinowy- 50 g
drożdży- 50 g rozpuszczonego
masła (1/4 kostki)- 2
jajka- szczypta
soliSkładniki na nadzienie:- pół słoiczka
dżemu malinowego- 2 łyżki
śmietany- 2 łyżki
jogurtu naturalnego-
cukier (opcjonalnie)Dodatkowo :
maliny do przyozdobieniaSposób przygotowania:W jednej misce przygotowujemy zaczyn z
drożdży. Rozkruszamy je, dodajemy parę łyżek ciepłego
mleka, 2 łyżki
mąki, 1
cukru i szczyptę
soli. Mieszamy i rozcieramy by powstała jednolita masa. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by urósł ( na ok. pół godziny).W drugiej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy, dodajemy wcześniej ubite
jajka i ciepłe
mleko. Następnie do tych składników dodajemy zaczyn
drożdżowy i całość wyrabiamy. Ciasto powinno wyjść sprężyste i mało kleiste( gdy będzie za bardzo się kleiło, dosypujemy
mąki). Pod koniec rozpuszczamy
masło i dodajemy ciepłe do ciasta, ponownie wyrabiamy. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok.1-2).W kolejnej miseczce robimy nadzienie. Dodajemy
dżem,
śmietanę,
jogurt oraz jeśli chcemy trochę
cukru. Całość mieszamy.Gdy ciasto wyrośnie, posypujemy stolnicę
mąką i wykładamy je. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy spłaszczone kule. Następnie po środku takiej kuli robimy miejsce wklęsłe na nadzienie. Nakładamy nadzienie i jeśli chcemy przyozdabiamy
maliną.Bułeczki układamy na papierze do pieczenia w odstępach, by się nie skleiły. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.