ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z malinami

Drożdżowe bułeczki z malinami

nazwa

Wykonanie

Coś ostatnio często mam ochotę na drożdżowe wypieki. Dzisiaj postanowiłam upiec bułeczki drożdżowe z musem malinowym na wierzchu. Na ciepło podane z kawą były dla mnie dzisiaj idealnym drugim śniadankiem.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłego mleka
- 200 g cukru
- cukier wanilinowy
- 50 g drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła (1/4 kostki)
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- pół słoiczka dżemu malinowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier (opcjonalnie)
Dodatkowo : maliny do przyozdobienia
Sposób przygotowania:
W jednej misce przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozkruszamy je, dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, 1 cukru i szczyptę soli. Mieszamy i rozcieramy by powstała jednolita masa. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by urósł ( na ok. pół godziny).
W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, dodajemy wcześniej ubite jajka i ciepłe mleko. Następnie do tych składników dodajemy zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy. Ciasto powinno wyjść sprężyste i mało kleiste( gdy będzie za bardzo się kleiło, dosypujemy mąki). Pod koniec rozpuszczamy masło i dodajemy ciepłe do ciasta, ponownie wyrabiamy. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok.1-2).
W kolejnej miseczce robimy nadzienie. Dodajemy dżem, śmietanę, jogurt oraz jeśli chcemy trochę cukru. Całość mieszamy.
Gdy ciasto wyrośnie, posypujemy stolnicę mąką i wykładamy je. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy spłaszczone kule. Następnie po środku takiej kuli robimy miejsce wklęsłe na nadzienie. Nakładamy nadzienie i jeśli chcemy przyozdabiamy maliną.
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia w odstępach, by się nie skleiły. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/drozdzowe-bueczki-z-malinami.html