Wykonanie

Miał być tzw.
Kurczak Generał, ale okazało się, że butelka z
piwem jest za duża, a
kurczak jest tak pokaźnych rozmiarów, iż przydałby się amerykański piekarnik na
indyki :) Z tego wszystkiego poszukałam w przepisach innego zastosowania
piwa do drobiu. Znalazłam :) Potrzebne mi były jeszcze
jabłka, które dostałam od sąsiadki i
cebula, którą zawsze mam pod ręką.
Powiem szczerze, że połączenie tych dwóch przepisów okazało się strzałem w 10. Mężowi bardzo smakował, a on jest dość grymaśnym konsumentem :PSkładniki:1
kurczak (ok. 1,5 kg)100 ml
jasnego piwa dobrej jakości100 g
masła6
jabłek, średniej wielkości8
cebul, średniej wielkości5
goździkówsól,
pieprz do smaku
Kurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć
solą i
pieprzem. Pod skórę włożyć małe kawałki
masła, a pozostałym
masłem dobrze natrzeć
kurczaka z zewnątrz. Odstawić do lodówki na 2 godz. Po wyciągnięciu
kurczaka z lodówki przeciąć wzdłuż grzbietu i piersi na 2 połowy.
Jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne.
Cebulę obrać, pokroić w grubsze krążki. W brytfannie rozsypać
jabłka,
cebulę, dodać
goździki, doprawić
solą i
pieprzem. Na tak przygotowanym ruszcie z
jabłek i
cebuli ułożyć
kurczaka udkiem i skrzydłem do góry. Całość zalać
piwem.Piec 1 godzinę w 180 ºC, kilkakrotnie podlewając
mięso wytworzonym sosem. Jeżeli sos będzie ubywał zbyt szybko należy dolać
piwa. Jeżeli po godzinie
piwo nie wystarczająco odparowało lub
kurczak jest niewystarczająco przypieczony, należy przedłużyć pieczenie na kolejne 10 min.Smacznego :)

Do
kurczaka pasuje bukiet surówek: remulada selerowa, surówka z
marchewki i
sałatka z
buraków .Źródła przepisu, nieco zmodyfikowane: "Kuchenne rewolucje. Przepisy
Magdy Gessler", "Kuchnia francuska"