ßßß
Dostałam bardzo starą szkolną recepturę, która zawsze się sprawdza.Składniki:1 kg mąki250 g miodu300 g cukru300 g masła2 opakowania przyprawy do pierników lub 3 - 4 łyżki własnej domowej przyprawy3 żółtka1 opakowanie proszku do pieczenia250 ml śmietanystarta skórka z cytryny i pomarańczy (opcjonalnie)Lukier:3 białka375 g cukru pudruMąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, masło, posiekać.Miód przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu z połową cukru, przyprawą do pierników, skórkami cytrusów. Pozostawić do wystygnięcia.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.Do posiekanej mąki dodać utarte żółtka, przestudzony miód z przyprawami, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do schłodzenia ok. 1 godz.Kawałki ciasta wałkować na grubość ok. 3 mm, wykroić foremkami kształty, luźno układać na blasze.Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 ° C ok 10 min.Lukier sporządzić ucierając białko z cukrem pudrem - do białości.Pierniczki po wystygnięciu dekorować lukrem według uznania.Smacznego :)