Wykonanie

Dostałam bardzo starą szkolną recepturę, która zawsze się sprawdza.Składniki:1 kg
mąki250 g
miodu300 g
cukru300 g
masła2 opakowania
przyprawy do pierników lub 3 - 4 łyżki własnej domowej
przyprawy3
żółtka1 opakowanie
proszku do pieczenia250 ml
śmietanystarta
skórka z cytryny i
pomarańczy (opcjonalnie)
Lukier:3
białka375 g
cukru pudruMąkę przesiać na stolnicę, dodać
proszek do pieczenia,
masło, posiekać.
Miód przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu z połową
cukru,
przyprawą do pierników, skórkami
cytrusów. Pozostawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem na puszystą masę.Do posiekanej
mąki dodać utarte
żółtka, przestudzony
miód z
przyprawami,
śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do schłodzenia ok. 1 godz.Kawałki ciasta wałkować na grubość ok. 3 mm, wykroić foremkami kształty, luźno układać na blasze.Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 ° C ok 10 min.
Lukier sporządzić ucierając
białko z
cukrem pudrem - do białości.Pierniczki po wystygnięciu dekorować lukrem według uznania.Smacznego :)