ßßß


Składniki:1 mała kapusta pekińska1 pomarańcza2 łyżki majonezu4-6 łyżek soku pomarańczowegoduża szczypta soliew. kilka gałązek świeżych ziółPrzygotowanie:Z kapusty zdjąć kilka zewnętrznych liści, pozostałą kapustę poszatkować na małe kawałki.Pomarańczę obkroić lub obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki.Kapustę i pomarańczę przełożyć do miski, następnie posolić . Uwaga soli użyć, naprawdę niewiele.Majonez wymieszać z sokiem pomarańczowym (na początek z 4 łyżkami) i energicznie wymieszać do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt gęsty i majonezowy, dodać więcej soku. Ilość użytego soku pomarańczowego zależy od gęstości majonezu. Sos do sałatki powinien mieć konsystencję śmietany (ale nie gęstej;) i nie powinien być zbyt wodnisty.SmacznegoJeśli szukacie pomysłów na dania z kapusty, zobaczcie również:kimchi-kiszona kapusta pekińskaprasowanka z białej kapustysmażony makaron ryżowy z kimchi i tofukapusta kiszona z olejem lnianym