Wykonanie
Surówka z
kapusty pekińskiej z
pomarańczą jest smacznym połączeniem kilku prostych składników. Surówkę można podać jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie z drobiu lub
wieprzowiny.Jeśli zrobicie jej trochę więcej niż zdołacie zjeść na obiad, to bardzo dobrze;) Surówka jest doskonałą bazą do sałatki na kolację, wystarczy dodatek: gotowanego lub wędzonego
kurczaka,
gotowanej szynki, grillowanego lub pieczonego
łososia. Wtedy surówka zmienia się w wykwintną
sałatkę, której brakuje tylko wykończenia odrobiną aromatycznych
ziół i ,,posypki" z prażonych
orzechów.Surówka ma jeszcze jedną zaletę, robi się ją w kilka chwil.



Składniki:1 mała
kapusta pekińska1
pomarańcza2 łyżki
majonezu4-6 łyżek
soku pomarańczowegoduża szczypta
soliew. kilka gałązek świeżych
ziółPrzygotowanie:Z
kapusty zdjąć kilka zewnętrznych liści, pozostałą
kapustę poszatkować na małe kawałki.
Pomarańczę obkroić lub obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki.
Kapustę i
pomarańczę przełożyć do miski, następnie posolić . Uwaga
soli użyć, naprawdę niewiele.
Majonez wymieszać z
sokiem pomarańczowym (na początek z 4 łyżkami) i energicznie wymieszać do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt gęsty i
majonezowy, dodać więcej soku. Ilość użytego
soku pomarańczowego zależy od gęstości
majonezu. Sos do sałatki powinien
mieć konsystencję
śmietany (ale nie gęstej;) i nie powinien być zbyt wodnisty.SmacznegoJeśli szukacie pomysłów na dania z
kapusty, zobaczcie również:kimchi-
kiszona kapusta pekińskaprasowanka z
białej kapustysmażony
makaron ryżowy z kimchi i
tofukapusta kiszona z
olejem lnianym