ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy

Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą jest smacznym połączeniem kilku prostych składników. Surówkę można podać jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie z drobiu lub wieprzowiny.
Jeśli zrobicie jej trochę więcej niż zdołacie zjeść na obiad, to bardzo dobrze;) Surówka jest doskonałą bazą do sałatki na kolację, wystarczy dodatek: gotowanego lub wędzonego kurczaka, gotowanej szynki, grillowanego lub pieczonego łososia. Wtedy surówka zmienia się w wykwintną sałatkę, której brakuje tylko wykończenia odrobiną aromatycznych ziół i ,,posypki" z prażonych orzechów.
Surówka ma jeszcze jedną zaletę, robi się ją w kilka chwil.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 pomarańcza
2 łyżki majonezu
4-6 łyżek soku pomarańczowego
duża szczypta soli
ew. kilka gałązek świeżych ziół
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć kilka zewnętrznych liści, pozostałą kapustę poszatkować na małe kawałki.
Pomarańczę obkroić lub obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki.
Kapustę i pomarańczę przełożyć do miski, następnie posolić . Uwaga soli użyć, naprawdę niewiele.
Majonez wymieszać z sokiem pomarańczowym (na początek z 4 łyżkami) i energicznie wymieszać do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt gęsty i majonezowy, dodać więcej soku. Ilość użytego soku pomarańczowego zależy od gęstości majonezu. Sos do sałatki powinien mieć konsystencję śmietany (ale nie gęstej;) i nie powinien być zbyt wodnisty.
Smacznego
Jeśli szukacie pomysłów na dania z kapusty, zobaczcie również:
kimchi-kiszona kapusta pekińska
prasowanka z białej kapusty
smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
kapusta kiszona z olejem lnianym
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/06/surowka-z-kapusty-pekinskiej-i.html