Wykonanie
Kotlety à la Pożarski, są mniej popularną (niż klasyczne z
wieprzowiny) wersją kotletów mielonych. Kotlety te przygotowuje się z mielonego / siekanego
mięsa kurczaka. Używa się piersi, udek lub chudych okrawków z
kurczaka, obowiązkowo bez skóry i ewentulnie z dodaje mielonej
cielęciny.Przepis podstawowy wzbogaciłam o dodatek
zieleniny i
płatków jaglanych, dzięki temu są smaczniejsze i nie są już ,,pospolitymi stołówkowymi" mielonymi.


Składniki:500 g
mięsa z kurczaka (pierś, udka) - użyłam 5 udek bez skóry i kości2
jajka eko1/2 szklanki
płatków jaglanych (może być
bułka tarta) lub czerstwa
kajzerkakilka gałązek
koperku1 mała
dymka ze
szczypiorkiemsól,
pieprz do smaku
olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
bułka tarta do panierowania kotletówPrzygotowanie:
Mięso,
koperek i
dymkę zmielić w maszynce do
mięsa.Do zmielonego
mięsa dodać
jajka,
płatki jaglane, doprawić
solą i
pieprzem .Masę
mięsną odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby
płatki spęczniały. Dzięki temu formowanie kotletów będzie łatwiejsze.Kotlety formować mokrymi dłońmi i panierować w
bułce tartej.Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, następnie dopiekać w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 stopni.Smacznego