Sałatka z fenkułem jest bardzo lekka, o delikatnym cytrynowo-anyżkowym smaku.Składniki na porcję dla 1 osoby:1/2 małego fenkułu1/2 średniego słodkiego jabłka2-3 rzodkiewki8 połówek orzechów włoskich12 orzechów nerkowcakawałek sera gorgonzola lub rokpol (ok. 2 łyżki)marynata do fenkułu: 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soliSos do sałatki:2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka miodu2-3 szczypty soli4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowegoPrzygotowanie:Fenkuł pokroić na paseczki, dodać składniki marynaty, lekko ugnieść i pozostawić 20 minut pod przykryciem.Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki również pokroić w cienkie plasterki.Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Orzechy można krótko podprażyć na suchej patelni, aby były bardziej chrupkie i bardziej wyraziste w smaku.Fenkuł odcisnąć z marynaty i zmieszać z pokrojonymi składnikami.Wymieszać sałatkę z sosem i przełożyć na talerz.Posypać sałatkę kawałkami sera i orzechami.Smacznego