Wykonanie
Pierwsza wersja gravlax'a jaką przygotowałam (przepis tutaj) była bardzo udana.
Łosoś marynowany okazał się smaczniejszy niż wędzony. Tym razem do marynaty dodałam surowego
buraczka, aby zabarwić nieco
łososia. Gdyby
ryba marynowała się kilka godzin, sok z
buraków zabarwiłby tylko wierzchnią część płata
ryby. Taki efekt chciałam osiągnąć - różową ,,skórkę" na
pomarańczowym łososiu. Jednak w ferworze feryjnych wydarzeń o łososiu w lodówce, zapomniałam aż na 5 dni. Tak długo marynowany
łosoś, za sprawą
buraka, nabrał lekko słodkiego smaku i pięknego czerwonego koloru. Do złudzenia przypominał różowo-czerwonego surowego
tuńczyka. Obejrzyjcie zdjęcia i efekt oceńcie sami ;)Gravlax'a podałam skropionego
sokiem z cytryny z ciemnym
chlebem i
chrupkim pieczywem.
Składniki:filet z
łososia ze skórą (70 dkg)1 mały
burak (surowy)1/2 pęczka
koperkusól i drobny
cukier zmieszane w proporcjach - 2 łyżki
soli : 3 łyżki
cukrusok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzuPrzygotowanie:
Łososia oczyścić i usunąć ości, z amrozić na min. 1 godzinę w zamrażalniku.Rozmrozić
rybę i natrzeć z obu stron
sokiem z cytryny i mieszanką
soli,
cukru i
pieprzu.Następnie obsypać z obu stron posiekanym
koperkiem i wiórkami utartego na tarce
buraka.Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie
soli i
cukru).Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na kilka godzin do 5 dni.Wybierając pojemnik do przechowania
ryby trzeba pamiętać, że z
ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam
rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, i przycisnęłam słoikiem z
wodą.Po kilku dniach marynowania, odwinąć
rybę z folii i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.Jeśli płat
ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.Przed podaniem skropić
sokiem z cytryny.Smacznego