ßßß

Składniki:filet z łososia ze skórą (70 dkg)1 mały burak (surowy)1/2 pęczka koperkusól i drobny cukier zmieszane w proporcjach - 2 łyżki soli : 3 łyżki cukrusok z 1/2 cytryny1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzuPrzygotowanie:Łososia oczyścić i usunąć ości, z amrozić na min. 1 godzinę w zamrażalniku.Rozmrozić rybę i natrzeć z obu stron sokiem z cytryny i mieszanką soli, cukru i pieprzu.Następnie obsypać z obu stron posiekanym koperkiem i wiórkami utartego na tarce buraka.Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na kilka godzin do 5 dni.Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że z ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, i przycisnęłam słoikiem z wodą.Po kilku dniach marynowania, odwinąć rybę z folii i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.Smacznego