ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona z olejem lnianym

Kapusta kiszona z olejem lnianym

nazwa

Wykonanie

Kiszona kapusta to jeden z najbardziej prozdrowotnych produktów naszej kuchni. W okresie jesienno-zimowy surówkę z kapusty kiszonej robię prawie codziennie. Jest ona o wiele zdrowsza od mrożonek czy warzyw przywożonych z dalekich krajów.
W każdy dom ma swój ulubiony przepis na tą surówkę. U mnie bazą jest dobrej jakości kapusta kiszona i olej lniany budwigowy. Aby surówka nie znudziła się rodzinie, dodaję w rożnych proporcjach: tartą marchew, dymkę, cebulkę, paprykę, rzodkiewkę, koperek, natkę pietruszki, suszoną żurawinę, rodzynki.
Składniki:
30 dkg kapusty kiszonej
1 mała czerwona cebula
1 marchew
1 łyżka cukru trzcinowego
kilka gałązek koperku
3 łyżki oleju lnianego budwigowego
Przygotowanie:
Z kapusty kiszonej odcisnąć z nadmiar soku. Pokroić kapustę na mniejsze kawałki, następnie posypać cukrem .
Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę, koperek posiekać.
Surówkę dokładnie wymieszać, odstawić aby smaki się zmieszały.
Przed podaniem polać surówkę olejem lnianym .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/kapusta-kiszona-z-olejem-lnianym.html