ßßß

Składniki:Biga150 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody6 g drożdży lub 3 g suchych drożdżyPrzygotowanie:Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.Następnie dodać:50 g mąki pszennej pełnoziarnistej50 g maki żytniej pełnoziarnistej300 g zakwasu żytniego1 łyżka oleju1,5 łyżeczki soli3 łyżki nasion dyni2 łyżki sezamunasiona czarnuszki do posypania chlebaPrzygotowanie:Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.SmacznegoPrzepis dodaję do akcji Domowe pieczywo i bułki