ßßß Cookit - przepis na Chleb staropolski

Chleb staropolski

nazwa

Wykonanie

Pyszny chleb domowy o sprężystym, lekko wilgotnym środku i chrupiącej skórce.
Składniki:
Biga
150 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży
Przygotowanie:
Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Następnie dodać:
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g maki żytniej pełnoziarnistej
300 g zakwasu żytniego
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki nasion dyni
2 łyżki sezamu
nasiona czarnuszki do posypania chleba
Przygotowanie:
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo i bułki
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/chleb-staropolski.html