Wykonanie
Pyszny
chleb domowy o sprężystym, lekko wilgotnym środku i chrupiącej skórce.


Składniki:Biga150 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody6 g
drożdży lub 3 g suchych
drożdżyPrzygotowanie:Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.Następnie dodać:50 g
mąki pszennej pełnoziarnistej50 g
maki żytniej pełnoziarnistej300 g zakwasu żytniego1 łyżka
oleju1,5 łyżeczki
soli3 łyżki nasion dyni2 łyżki
sezamunasiona
czarnuszki do posypania
chlebaPrzygotowanie:Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej
olejem i posypanej
otrębami.Wierzch ciasta polać łyżką
wody i pokropić
olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać
czarnuszką.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać
wodą.Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.10 minut przed końcem pieczenia wyjąć
chleb z foremki i dopiekać bez niej.Po upieczeniu zawinąć
chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.SmacznegoPrzepis dodaję do akcji Domowe
pieczywo i
bułki