Wykonanie
Smalec - wiele osób lubi, ale nie każdy może jeść.
Smalec w tej odsłonie mogą bezpiecznie jeść wegetarianie, weganie i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Jego bazą jest
olej kokosowy, neutralny w smaku i zapachu.Ma tylko jedną wadę, jak każdy tłuszcz jest bardzo kaloryczny (100 g/ok. 900 kcal). Jednak z informacji znalezionych przeze mnie na potralach dla osób odchudzających się,
olej kokosowy jest polecany jako produkt pobudzający przemianę materii i wspomagający ubytek wagi przy nadwadze ;)Myślę, że kromka
chleba z tym
smalcem nikomu nie zaszkodzi, więc śmiało zróbcie sobie słoiczek, a wrażenia opiszcie pod tym przepisem.
Składniki:500 ml
oleju kokosowego (
olej powinien być bezzapachowy)3
cebule10
śliwek wędzonych
pieprz,
sól,
tymianek,
majeranek2 kieliszki
żubrówkiPrzygotowanie:Rozgrzać na patelni 200 ml
oleju kokosowego i dodać
cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Smażyć, aż
cebula zmięknie i będzie miała złoty kolor.Wyłączyć grzanie pod patelnią, dodać pokrojone
śliwki,
przyprawy, pozostały
olej kokosowy i wlać
żubrówkę .
Żubrówka sprawi, że
smalec będzie miekki.
Smalec przelać do słoikaSmacznego