Wykonanie
Moutabbal (nazywany też b aba ghanoush)jest popularną w kuchni arabskiej, pastą z
bakłażana i
sezamu. Podawany na zimno z plackami
pita należy do przystawek (mezze) rozpoczynających posiłek.Kiedy jestem w mojej ulubionej restauracji libańskiej ,,Samirze", zamawiam porcję tej aromatycznej pasty lub kupuję na wynos duży pojemniczek.Mając
bakłażany i
sezam samodzielnie można zrobić moutabbal w moim ulubionym tempie - ekspresowo;)Dzięki dodatkom pasta ma lekko
czosnkowo-
cytrynowy smak z nutą kuminu.Podaję również przepis na pastę tahini i placki, na które nakłada się moutabbal.

Składniki na pastę:2
bakłażany2 ząbki
czosnku5 łyżek tahini1 łyżeczka kuminu (utartego na proszek)sok z 1/2 dużej
cytrynykilka (4-5) łyżek
jogurtu naturalnegosól,
pieprzPrzygotowanie pasty:
Bakłażany umyć, skórkę ponakłuwać widelcem (jeśli tego nie zrobicie,
bakłażany wybuchną podczas pieczenia ;). Ułożyć na blaszce do pieczenia, piec ok 1/2 godziny w temp. 200 stopni, najlepiej z włączoną funkcją grill.Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić
bakłażany do ostygnięcia.Zdjąć skórkę z
bakłażanów.Miąższ ugnieść widelcem lub zmiksować w blenderze na gładką masę.Dodać tahini, zmiażdżony
czosnek, kumin,
sok z cytryny,
jogurt naturalny,
sól,
pieprz .Wstawić do lodówki, aby pasta się schłodziła, a smaki połączyły.Pastę podawać posypaną
natką pietruszki, polaną
oliwą z
czarnymi oliwkami i plackami
pita.Składniki na pastę
sezamową (tahini)1/2 filiżanki
sezamuolej arachidowyPrzygotowanie pasty sezamowej:
Sezam podprażyć na suchej patelni - bardzo lekko, żeby nie przypalić.Zmielić na proszek w młynku do
kawy.Dodawać
olej arachidowy do uzyskania konsystencji gęstej pasty.Jeśli nie macie młynka można użyć blendera, w takim wypadku trzeba miksować razem
olej i
sezam.Składniki na placki:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistejok. 1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka miękkiego
masłaPrzygotowanie placków:Z podanych składników wyrobić ciasto, które należy zostawić na 1/2 godziny w misce przykrytej wilgotną ścierką.Gdy ciasto ,,odpocznie", formować z niego niewielkie kulki, które należy rozwałkować na cienkie placki.Placki podpiekać pojedynczo na suchej, mocno rozgrzanej patelni.Placki podpieka się krótko, do chwili gdy na powierzchi zaczną powstawać bąble, wtedy należy obrócić na drugą stronę.Smacznego