ßßß
Składniki na pastę:2 bakłażany2 ząbki czosnku5 łyżek tahini1 łyżeczka kuminu (utartego na proszek)sok z 1/2 dużej cytrynykilka (4-5) łyżek jogurtu naturalnegosól, pieprzPrzygotowanie pasty:Bakłażany umyć, skórkę ponakłuwać widelcem (jeśli tego nie zrobicie, bakłażany wybuchną podczas pieczenia ;). Ułożyć na blaszce do pieczenia, piec ok 1/2 godziny w temp. 200 stopni, najlepiej z włączoną funkcją grill.Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić bakłażany do ostygnięcia.Zdjąć skórkę z bakłażanów.Miąższ ugnieść widelcem lub zmiksować w blenderze na gładką masę.Dodać tahini, zmiażdżony czosnek, kumin, sok z cytryny, jogurt naturalny, sól, pieprz .Wstawić do lodówki, aby pasta się schłodziła, a smaki połączyły.Pastę podawać posypaną natką pietruszki, polaną oliwą z czarnymi oliwkami i plackami pita.Składniki na pastę sezamową (tahini)1/2 filiżanki sezamuolej arachidowyPrzygotowanie pasty sezamowej:Sezam podprażyć na suchej patelni - bardzo lekko, żeby nie przypalić.Zmielić na proszek w młynku do kawy.Dodawać olej arachidowy do uzyskania konsystencji gęstej pasty.Jeśli nie macie młynka można użyć blendera, w takim wypadku trzeba miksować razem olej i sezam.Składniki na placki:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistejok. 1/2 szklanki ciepłej wody1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka miękkiego masłaPrzygotowanie placków:Z podanych składników wyrobić ciasto, które należy zostawić na 1/2 godziny w misce przykrytej wilgotną ścierką.Gdy ciasto ,,odpocznie", formować z niego niewielkie kulki, które należy rozwałkować na cienkie placki.Placki podpiekać pojedynczo na suchej, mocno rozgrzanej patelni.Placki podpieka się krótko, do chwili gdy na powierzchi zaczną powstawać bąble, wtedy należy obrócić na drugą stronę.Smacznego