ßßß Cookit - przepis na Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową

Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową

nazwa

Wykonanie

Dużo dziś gotowałam, robiłam zdjęcia na bloga (choć światło było marne). Tak po prawdzie to fotograf ze mnie marny, ale mąż podszkala, więc może się podciągnę w tej dziedzinie. Dobre zdjęcie to skarb, wystarczy za tysiąc słów opisujących potrawy.
Nie tracąc czasu przechodzę do przepisu na krem z białych warzyw. To zupa o bardzo delikatnym smaku, dodatki jeszcze ją uszlachetniają. Jeśli ktoś nie lubi łososia w zupie, to można go pominąć - zupa nadal będzie wspaniała. Co do oliwy truflowej i kolendry, upieram się żeby je dodać. Jeśli nie posiadacie takiej oliwy (zakładam, że nie jest to produkt pierwszej potrzeby), to niech to nie przeszkodzi w przygotowaniu tego pysznego kremu.
Zupę można podawać z bagietką, grzankami lub bez dodatków.
Składniki:
1 duży seler
2 cebule średniej wielkości
1 średni por - tylko biała część
3 ziemniaki
2 duże pietruszki
sól
Dodatki:
łosoś wędzony
oliwa truflowa
kolendra
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć warzywa do garnka i dodać tyle wody, aby przykryła warzywa. W trakcie gotowania uzupełniać wodę, ugotować warzywa do miękkości.
Po przestudzeniu zupę zmiksować i posolić.
Po wlaniu na talerz krem uzupełnić dodatkami.
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/krem-z-biaych-warzyw-z-ososiem-i-oliwa.html