ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z mlekiem kokosowym i jagodami goji

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym i jagodami goji

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana w wersji na słodko z suszonymi owocami i orzechami, stanowi bardzo pożywne śniadanie dla całej rodziny. Taki ciepły poranny posiłek jest podstawą zdrowego żywienia dzieci. Ma właściwości rozgrzewające, jest lekkostrawny i dostawcza dużą porcję węglowodanów złożonych.
Przepis zapisuję zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Dla osób znających ten ,,sposób gotowania" nie trzeba nic wyjaśniać.
Jeśli to Wasz pierwszy kontakt z 5-cio przemiennym przepisem, to wystarczy, że zastosujecie się do sposobu przygotowania kaszy opisanego poniżej.
Składniki:
Przemiana Ognia
1,5 filiżanki wrzącej wody
2 filiżanki mleka kokosowego
Przemiana Ziemi
1 filiżanka kaszy jaglanej
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka klarowanego masła (w wersji wegańskiej olej kokosowy)
2 łyżki rodzynek Bio
2 suszone figi Bio
2 łyżki jagód goji
syrop z agawy
kilka orzechów laskowych
Przemiana Metalu
2 łyżki płatków owsianych
Przemiana Wody
1/2 łyżeczki soli
Przemiana Drzewa
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zagotować wodę z mlekiem kokosowym .
Dodać przepłukaną na sicie kaszę jaglaną oraz wiórki kokosowe, masło, rodzynki i pokrojone figi .
Po 2 minutach dodać płatki owsiane .
Dodać sól.
Po zagotowaniu kaszy, zmniejszyć grzanie pod garnkiem do minimum. Gotować ok. 20 minut.
Wyłączyć grzanie (lub gaz - co kto posiada;) dodać sok z cytryny i ewentualnie wrzącej wody, aby kasza miała konsystencję kremu.
Jagody goji zalać wrzątkiem, gdy spęcznieją odcedzić na sicie.
Po wyłożeniu kaszy na talerz dodać jagody goji, siekane orzechy i obficie polać syropem z agawy .
Smacznego
Przepis dodaj do Akcji Bezglutenowe desery
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/kasza-jaglana-z-mlekiem-kokosowym-i.html