Wykonanie
Kasza jaglana w wersji na słodko z
suszonymi owocami i
orzechami, stanowi bardzo pożywne śniadanie dla całej rodziny. Taki ciepły poranny posiłek jest podstawą zdrowego żywienia dzieci. Ma właściwości rozgrzewające, jest lekkostrawny i dostawcza dużą porcję węglowodanów złożonych.Przepis zapisuję zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Dla osób znających ten ,,sposób gotowania" nie trzeba nic wyjaśniać.Jeśli to Wasz pierwszy kontakt z 5-cio przemiennym przepisem, to wystarczy, że zastosujecie się do sposobu przygotowania
kaszy opisanego poniżej.

Składniki:Przemiana Ognia1,5 filiżanki wrzącej
wody2 filiżanki
mleka kokosowegoPrzemiana Ziemi1 filiżanka
kaszy jaglanej2 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżeczka klarowanego
masła (w wersji wegańskiej
olej kokosowy)2 łyżki
rodzynek Bio2
suszone figi Bio2 łyżki
jagód goji
syrop z agawykilka
orzechów laskowychPrzemiana Metalu2 łyżki
płatków owsianychPrzemiana
Wody1/2 łyżeczki
soliPrzemiana Drzewa1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:Zagotować
wodę z
mlekiem kokosowym .Dodać przepłukaną na sicie
kaszę jaglaną oraz
wiórki kokosowe,
masło,
rodzynki i pokrojone
figi .Po 2 minutach dodać
płatki owsiane .Dodać
sól.Po zagotowaniu
kaszy, zmniejszyć grzanie pod garnkiem do minimum. Gotować ok. 20 minut.Wyłączyć grzanie (lub gaz - co kto posiada;) dodać
sok z cytryny i ewentualnie wrzącej
wody, aby
kasza miała konsystencję kremu.
Jagody goji zalać wrzątkiem, gdy spęcznieją odcedzić na sicie.Po wyłożeniu
kaszy na talerz dodać
jagody goji, siekane
orzechy i obficie polać
syropem z agawy .SmacznegoPrzepis dodaj do Akcji Bezglutenowe desery