Wykonanie

Pałki z
kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu link: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące.Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami
ananasa,
brzoskwini,
cytryny, lub
pomidorkami.Składniki- pałki z
kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę )-
czosnek mielony- domowa
wegeta-
papryka czerwona mielona( lub ulubiona
przyprawa do pieczonego
kurczaka )-
olejWykonanieNa patelni rozgrzewam niewielką ilość
oleju, do gorącego wkładam pałki, przyprawiam
przyprawami najpierw z jednej strony, obracam pałki i przyprawiam z drugiej. Kiedy się już mocno zrumienią, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i piekę ( co jakiś czas obracając ). Kiedy są już prawie miękkie ( ok.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej
wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie odrobiny
wody powoduje, że są soczyste i chrupiące. Podaję jak wyżej, na ciepło lub na zimno.Smacznego :)