Wykonanie

Kolejne smaczne, w miarę szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Łazanki, u mnie najbardziej lubiane właśnie z
kapusta kiszoną.
Makaron dowolny, może być typowy do łazanek, ale sprawdza się także każdy inny. Ja polecam świderki :)Składniki-
makaron 35-40 dkg- laska
kiełbasy podwawelskiej lub
toruńskiej-
pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk-
kapusta kiszona 30-35 dkg.-
sól,
sos sojowy,
majeranek- odrobina
olejuWykonanie
Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam w małym garnku
wodą ( tylko trochę aby przykryła
kapustę ) i gotuje do miękkości ( ok. 40-45 minut. )
Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki,
pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę
oleju dodaje pokrojoną
kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam
pieczarki. Zmniejszam ogień i smażę do odparowania
wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję
makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę
wody ), do
makaronu dodaję
kapustę wraz z powstałym z gotowania
sokiem, podsmażone
pieczarki z
kiełbasą. Całość stawiam na najmniejszym ogniu doprawiam
sosem sojowym,
majerankiem i ew.
solą. Gotuję jeszcze ok.2 minuty, delikatnie mieszając. I łazanki są już w zasadzie gotowe.. ale.. aby były naprawdę dobre trzeba je odstawić z ognia, przykryć pokrywką i poczekać jakieś 10-15 minut, aby się smaki "przegryzły ".Smacznego :)
