Wykonanie

Duszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu
kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe przygotowane w piekarniku. Smaczne, szybkie i lubiane przez rodzinkę i znajomych :)Składniki-
ziemniaki-
boczek wędzony- dobra
cienka kiełbasa-
cebula- domowa
wegeta-
majeranek- czerwona mielona
papryka-
olejWykonanie
Ziemniaki obieram i kroję w mniej więcej równe plasterki.
Boczek,
kiełbasę i
cebulę kroję w kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje
olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych
ziemniaków, na to
daję cebulkę,
kiełbasę i
boczek, posypuje
przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych
ziemniaków i znów posypuje
przyprawami. Całość polewam bardzo delikatnie
olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. godziny.U mnie termoobieg. Po tym czasie odkrywam pokrywkę, mieszam i wkładam ponownie do piekarnika na ok.10 minut. I gotowe. Podaję zazwyczaj z schłodzoną
maślanką. Pycha, polecam :)