Wykonanie

Zapraszam na bardzo smaczną i aromatyczną przystawkę - zupę z
marchwi, która to osładza jej smak jak i cieszy wizualnie swym pięknym kolorem. Użyłam do tej potrawy
wywaru z
zielonych szparagów, gdyż jest on bardzo cenny zdrowotnie. Dodatkowo wypełnił
smakowo moją zupę - krem.Składniki:4
marchewki (najlepiej z ogródka)3
szalotki3 ząbki
czosnku70 g
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 szczypta
słodkiej papryki1 szczypta
kurkumy1 szczypta
pieprzu1 szczypta
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
soli morskiejkilka listków świeżej
mięty2 łyżki
oliwy60 g
masłaWykonanie:
Marchew obrać, umyć, pokroić na małe kawałki,
szalotkę i
czosnek posiekać. W garnku na rozgrzaną
oliwę z
masłem dodać
szalotkę z
czosnkiem, dodać
cukier,
przyprawy, uwolnić aromaty, dodać
marchew i całość lekko podsmażyć. Podlać
wodą (przykryć zawartość garnka), bądź
wywarem warzywnym (u mnie jest to
wywar ze
szparagów), dodać
koncentrat pomidorowy, gotować około 20 minut do miękkości. Na koniec zmiksować całość. Ozdabiać świeżą
miętą.

Smacznego.