Wykonanie

Tradycyjne ciasto wigilijne w kształcie polana drewna, spożywane tuż po pasterce we Francji i innych krajach.Zapraszam.Składniki na
biszkopt:125 g
cukru4
jajka100 g
maki pszennej60 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szczypta
soliSkładniki na
krem czekoladowy:200 g
gorzkiej czekolady1 łyżka cieplej
wody60 g
masła150 g
cukru pudruWykonanie:Do jednej miski wybić
żółtka, do drugiej
białka. Do
żółtek dodać
cukier, mieszac do uzyskania kremu, dodać
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia, mieszać. W drugiej misce, ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną masę, dodać ją do masy kremowej. Ułożyć na papierze do pieczenia wcześniej wysmarowanym
masłem. Piec w temperaturze 180 stopni 12 minut. Następnie zwinąć w rulon razem z papierem. W tym czasie, w kąpieli
wodnej roztopić
czekoladę. W misce ubić
masło z
cukrem, dodać roztopioną
czekoladę. Rozwinąć roladę, wysmarować
kremem czekoladowym i zwinąć ponownie. Całość wysmarować masą wraz z odciętym czubkiem.


Joyeux Noël et bon appétit !