ßßß Cookit - przepis na Francuskie wigilijne ciasto - Bûche de Noël au chocolat

Francuskie wigilijne ciasto - Bûche de Noël au chocolat

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne ciasto wigilijne w kształcie polana drewna, spożywane tuż po pasterce we Francji i innych krajach.
Zapraszam.
Składniki na biszkopt:
125 g cukru
4 jajka
100 g maki pszennej
60 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Składniki na krem czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cieplej wody
60 g masła
150 g cukru pudru
Wykonanie:
Do jednej miski wybić żółtka, do drugiej białka. Do żółtek dodać cukier, mieszac do uzyskania kremu, dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, mieszać. W drugiej misce, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać ją do masy kremowej. Ułożyć na papierze do pieczenia wcześniej wysmarowanym masłem. Piec w temperaturze 180 stopni 12 minut. Następnie zwinąć w rulon razem z papierem. W tym czasie, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. W misce ubić masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę. Rozwinąć roladę, wysmarować kremem czekoladowym i zwinąć ponownie. Całość wysmarować masą wraz z odciętym czubkiem.
Joyeux Noël et bon appétit !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/12/francuskie-wigilijne-ciasto-buche-de.html