Wykonanie

Składniki:1 główka
młodej kapusty1
czerwona cebula (dla kontrastu)1 łyżeczka
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
soli morskiejpieprz do smaku1 pęczek świeżego
kopru3 łyżki
oliwy1 plaster
masła3-4 łyżki
octu balsamicznego z
białego winaWykonanie:Odrywamy zewnętrzne liście z
kapusty, płuczemy ją, wykrajamy głąb, dzielimy na 4 części i szatkujemy w paseczki.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę
oliwy +
masło, wrzucamy
cebulę, chwilę smażymy z 1 szczyptą
soli,
pieprzu i łyżeczką
cukru. Dorzucamy poszatkowaną
kapustę i mieszamy całość. Chwilę dusimy do zmniejszenia jej objętości. Kiedy będzie już dostatecznie sparzona dodajemy z 2 łyżki
oliwy, 3-4 łyżki
octu balsamicznego,
sól i posiekany świeży
koper. Serwujemy.Podałam sposób wegetariański na tę
kapustę, ponieważ można ją jeszcze przyrządzić z podsmażonym
boczkiem, jest ona wówczas smaczniejsza (choć to kwestia gustu) i bardziej treściwa. Do podsmażonego
boczku i
cebuli dorzucić
kapustę i przemieszać, na koniec dodając sam
ocet balsamiczny i
koper.Wybór należy do Szefa Kuchni i jego Gości ;)Smacznego.